Стобските пирамиди

Стобските пирамиди
Намират се в околностите на село Стоб, което е разположено на около 5 километра източно от град Рила и на около 15 километра северно от Благоевград (по пътя за град Рила и Рилския манастир). Интересните скални образувания, които приличат на пирамиди, са оформени в ръждивочервеникави седиментни и повечвто от тях са покрити със скални блокове.
Близо до село Стоб, в западния дял на Рила планина се намират Стобските пирамиди. Те се намират от двете страни на Кулския рид. Средната височина на Стобските пирамиди е между 6 и 10 метра, а някои достигат до 10-12 метра. Повечето са пирамидални или конусовидни и завършват с каменна „шапка“, която им придава формата на гъби. Основите им са широки и често са вплетени едни в други.

На северния склон на рида, на който са разположени Стобските пирамиди те са по-добре изразени и открояващи се, тъй като са значително по-малко. Най-много са пирамидите, които се намират на южния склон на рида. Тук пирамидите са по-големи и по-сгъстени. Цветът на скалите варира между жълто и кафяво.

Categories: Забележителности в Рила | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.